Oslavu padesátin máte za sebou a cítíte, že se vaše tělo začíná nebezpečně ozývat… Zkuste udělat několik důležitých změn v jídelníčku a celkově si posviťte na svůj životní styl. Po padesátce se totiž v těle mění nastavení hormonů, což s sebou přináší řadu zdravotních rizik. Víte, jak se jim ubránit?
Klíčový je vitamin D a vápník
„Co bych ženám v tomto životním období doporučila? Určitě hlídat si dostatečný přísun vitaminu D a vápníku. Po šedesátce pak navíc dochází k rychlému úbytku kostní hmoty, což zvyšuje nebezpečí zlomenin. Studie ukazují, že užívání vápníku a vitaminu D současně může riziko osteoporotických změn významně snížit,“tvrdí nutriční poradkyně Kristýna Kubíková.
Potřebujete kolagen a vitamin C
Podle odbornice na stravu je velmi důležité doplňovat do těla i kolagen, k jehož úbytku začíná docházet dokonce už v pětadvaceti letech. „Vhodné je užívat kolagen v kombinaci s vitamionem C, který podporuje jeho přirozenou syntézu a obnovu. Pro zdraví kloubů a pružnost pleti bych volila kolagen v hydrolizované formě typu I a III.“
Nezapomínejte na hořčík
K dalším úskalím žen i mužů ve vyšším věku patří úbytek svalové hmoty – tzv. sarkopenie. Předcházet jí můžete dostatečným denním příjmem bílkovin, pravidelnou pohybovou aktivitou a doplňováním hořčíku, který hraje klíčovou roli v regulaci svalové kontrakce, energetickém metabolismu a nervové činnosti. „Hořčík také zmírňuje příznaky menopauzy, jakými jsou zejména stres, nekvalitní spánek, únava a celková podrážděnost,“dodává nutriční specialistka.
Zdraví srdce podpoří omega-3 mastné kyseliny
S přibývajícím věkem myslete také na zdraví srdce a cév, které jsou kvůli ubývání estrogenu ohroženy kardiovaskulárními problémy. „Omega-3mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky, podporují zdraví cév i srdce a chrání ho před vznikem kardiovaskulárních chorob. V neposlední řadě vyživují klouby a výrazně pomáhají zpomalovat kognitivní stárnutí,“ radí odbornice.
Pozor na různé potravinové intolerance
Ženy ve věku okolo šedesáti let by měly pamatovat i na své zažívání. Postupně se totiž mění složení střevního mikrobiomu v těle, kvůli čemuž se často objevují různé intolerance na stravu. Velmi běžná je například alergie na lepek či laktózu. Z toho důvodu se vyplatí pravidelně užívat probiotika, ať už ve formě doplňků stravy nebo v podobě kvašených mléčných výrobků, fermentované zeleniny apod.
Jak na stres, únavu a nekvalitní spánek
Ženy okolo šedesátky se často cítí unavené, mají problémy se spánkem a v důsledku hormonálních změn i hůře zvládají stres. „Adaptogeny a fytoestrogeny, na které je bohatá například Ashwagandha, pomáhají zklidnit rozbouřené hormony v těle a čelit stresovým situacím s větším vnitřním klidem,“ doporučuje Kristýna Kubíková.