Zdravé tělo, krásná pleť, pevnější zadek, menší stehna a o nějaké to kilo méně? Ano, to vše dokáže odlehčení jídelníčku. A kdy jindy si dopřát šťavnaté saláty plné vitaminů a chutí než právě teď, kdy je spousta čerstvé zeleniny všude kolem?
Kdy jindy by měly hrát hlavní roli ve vašem menu než právě teď? Saláty plné křupavé zeleniny, jemných voňavých bylinek, s grilovanou rybou, sýrem nebo luštěninami dodají jídelníčku šmrnc, potěší chuťové buňky a tělo vám bude vděčné za nálož vitaminů, minerálů a dalších důležitých živin. A navíc díky nim můžete „bezbolestně“ hubnout.
Bez hladu! „Muži je nesnášejí, ženy milují – salátové mísy. Většinou po nich saháme ve chvíli, kdy chceme shodit, potřebujeme se rychle zasytit v kanceláři, při pochůzkách ve městě nebo prostě nemáme příliš velký hlad. A že je to jídlo jen pro modelky?
Vůbec ne! Když mezi zeleninu chytře zamícháte kousky masa, vajíčko, fazole či zkrátka jakékoli bílkoviny, během chvilky máte skvělou večeři či lehký oběd, po němž vám nebude těžko od žaludku a budete se cítit plni energie,“ je přesvědčena Mgr. Lada Nosková, nutriční specialistka a zakladatelka společnosti DietPlan.
Jako hlavní jídlo? Ale jistě!
Salát můžete poměrně snadno povýšit na plnohodnotný oběd nebo nutričně zcela vyváženou večeři. Všichni víme, že trendem nejsou saláty jednodruhové (jen rajčatový nebo notoricky známý okurkový) nebo výhradně zeleninové.
Restaurace se předhánějí v neobvyklých kombinacích, ať jde o zeleninu s masem (krůtí, kuřecí, jehněčí, hovězí), sýrem (halloumi, pecorino), zdravou obilovinou (bulgur, tempeh, kuskus, quinoa) či jiných atraktivních ingrediencí (sušená rajčata, tofu, tempeh, různé druhy ořechů a semínek).
Dovoleno je opravdu vše, záleží jen na fantazii. Smíchat můžete zeleninu čerstvou, pečenou, dušenou či grilovanou, přidává se ovoce (meloun, mango, jahody ad.), případně mořské plody.
„A samozřejmě si každý svůj salát v pohodě doladí podle své chuti bylinkami a kořením, pak už jen stačí zakápnout kvalitním olivovým olejem nebo zálivkou (olej, citronová šťáva, balzamikový ocet, jogurt) a takový salát spolehlivě zasytí,“ říká Lada Nosková.
Pozor na nudné jídlo!
Snažte se vytvořit si každodenní jídelníček co nejpestřejší, právě v létě k tomu máte dokonalé podmínky, čerstvé zralé plody a doma vypěstované produkty jsou na dosah, tak se neodbývejte.
Dejte si záležet s přípravou pokrmů, vymýšlejte vlastní recepty, kombinujte suroviny, hrajte si s kořením, výsledek vás možná překvapí. Jednou týdně zkuste zařadit něco, co jste ještě nikdy neochutnali. Může to být kousek exotického ovoce nebo méně tradiční ryba.
Jarní strava se nese ve znamení zelené barvy. „Jezte často potraviny, které v tuto dobu všude raší, například jarní cibulku, řeřichu či pažitku, skvělé jsou i ředkvičky,“ uvádí Bc. Blanka Procházková, nutriční poradce společnosti Racio.
Nezapomínejte ale ani na rané brambory, které využijete jako přílohu i součást salátů, nebo na chřestovou sezónu. Dopřejte si také saláty s mladými kopřivami nebo pampeliškovými lístky a čerstvé salátové listy – polníček, špenát, mangold i hlávkový salát.
Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v K&W 05-06.2019…