Čekají nás velikonoční svátky, kdy si budeme dopřávat chutné pokrmy a k nim pít víno. Víte, podle čeho poznáte jeho chuť? Jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc? Radí sommelier David Král, ambasador značky Víno Mikulov Sommelier Club.
„Degustovat je potřeba v místech, kde nic nebude rušit vaše smysly. Není tam hluk, příliš velká zima nebo teplo a vzduch není nasycený kouřem. Až tehdy se lze dostatečně zaměřit na vzhled, vůni a chuť vína.
Vínem nejdřív zlehka zatočíme a přivoníme k okraji sklenky. Měli byste cítit ovoce, květiny, koření. Naučte se víno vnímat celými ústy – jazyk, patro, ale i celá ústní dutina jsou velmi citlivým porotcem. Špatným výběrem vína můžeme zkazit skvělé jídlo a nedobrým jídlem zkazit vynikající víno.
Pokud si nejste jistí, můžete vyzkoušet jednoduchý návod: bílé víno – telecí a drůbeží maso, ryby, plody moře, světlé omáčky, zeleninové saláty; růžové víno – lehčí jídla, grilované pokrmy; červené víno – tmavé maso, kořenitá jídla, těstoviny. Zároveň musíme myslet na to, že víno nelze podávat ke všemu, co doma zrovna najdeme. Nehodí se například k zavařeninám a k přesolenému jídlu. A rozhodně ho není radno kombinovat s pokrmy, které jsou dochucovány vinným octem.“