Těhotenství je pro ženu zlomovým obdobím, kdy přestává mít odpovědnost pouze za své zdraví a kdy její dosavadní životní styl ovlivňuje přímo vznikající život. Každodenní vyvážená strava má dopad na růst a vývoj plodu, má být bohatá nejen na vitaminy a kyselinu listovou, ale také na tuky, tzv. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny, o jejichž důležitosti v období před otěhotněním, v těhotenství, v období po porodu a při kojení není nikdy napsáno dost.
Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou pro většinu dnešní populace známým pojmem a jsou spojovány s pozitivními dopady na naše zdraví. Mají vliv na normální vývoj kostí, zraku, správnou funkci srdce a mozku, posilují imunitní systém. Jejich význam je klíčový v období těhotenství, kdy jejich potřeba zároveň roste. Stálá hladina Omega 3 kyselin je důležitá v těhotenství i po porodu v období kojení, kdy matka nadále předává veškeré živiny dítěti mateřským mlékem.
Základem správného vývoje jsou tuky
Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), mezi které patří Omega 3 a 6, jsou základním stavebním kamenem nervové tkáně mozku a oční sítnice. Tyto prospěšné tuky patří do skupiny esenciálních mastných kyselin, které si naše tělo není schopno v dostatečném množství vytvořit samo. Proto je musíme získávat z potravin, případně z kvalitních doplňků stravy. Hlavními zdroji Omega 3 mastných kyselin jsou tučné ryby z volného chovu studených moří, např. losos, makrela nebo tuňák. Omega 6 jsou v naší potravě většinou zastoupeny dostatečně, získáváme je z rostlinných olejů nebo například z ořechů. V současné době převažuje konzumace Omega 6, zatímco Omega 3 nám chybí.
Součástí Omega 3 jsou dvě klíčové kyseliny: kyselina dokosahexaenová neboli DHA a kyselina eikosapentaenová, zkráceně EPA. DHA přispívá k vývoji mozku a nervové soustavy plodu. Podle posledních studií tyto kyseliny snižují riziko předčasného porodu až o 42 % a mají blahodárný vliv na psychický stav matek bezprostředně po porodu.
Tuky v mateřském mléce
Období od třetího trimestru těhotenství do 2 let věku dítěte je zásadní pro růst a vývoj mozku. Plod a následně dítě získává potřebné Omega 3 od matky, buď z těla v období gravidity, či následně kojením. Dítě je tedy odkázáno na hladinu Omega 3 kyselin, kterou si matka byla schopná vytvořit. Přívod Omega 3 do dětského organismu je klíčový pro správný psychomotorický vývoj. Některé studie potvrzují jejich pozitivní vliv na intelekt dítěte v dalších letech jeho vývoje, například na poruchy soustředění a učení. Přesto z nedávné studie vyplývá, že polovina maminek má v mateřském mléce málo kyseliny DHA.
„V období těhotenství, kdy dochází k tvorbě a velmi rychlému rozvoji mozku plodu, roste výrazně potřeba DHA. Doporučená denní dávka DHA pro těhotnou ženu je 350 mg, ale ve většině případů ženy přijímají pouze 60 mg. Nejlepší možností je 2–3 týdně konzumovat tučné ryby. Nedostatek DHA je často podceňován, ale nemělo by tomu tak být, může totiž sloužit jako prevence budoucích onemocnění,“ tvrdí prof. William S. Harris, Ph.D., přední odborník v oblasti výzkumu Omega 3 mastných kyselin, autor omega 3 indexu, který je nyní možné měřit krevním testem.
Nezapomeňme na vitaminy a minerály
Nejen Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro normální, tedy fyziologický vývoj plodu a kojeného dítěte. Kromě sacharidů a bílkovin jsou zásadní také vitaminy a minerály, které jsou ve zvýšené míře v období těhotenství a kojení potřebné.
K důležitým vitaminům řadíme vitamin D, který podporuje vývoj kostry plodu a zajišťuje normální stav zubů. Zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Ženy v těhotenství by kromě vitaminu D měly přidat do své stravy i vitamin B6, který snižuje náchylnost k infekcím a celkovou únavu.
Kyselina listová zase napomáhá růstu zárodečných tkání během těhotenství. Snižuje riziko vrozených vývojových vad plodu. Strava budoucích matek by měla být bohatší také na hořčík, který působí preventivně proti křečím, dále na jod kvůli normální činnosti štítné žlázy a na železo, které podporuje tvorbu červených krvinek.
Dostatečný přísun Omega 3 nenasycených mastných kyselin, minerálních látek a vitaminu D lze získat pomocí výživových doplňků. Například Doplněk stravy Möller’s Mama nabízí každý den jednu tobolku se 700 mg Omega 3 a jednu tabletku s vitaminy (D 37,5 µg, B6 5 mg), minerály (200 µg jodu, 30 mg železa a 100 mg hořčíku) a kyselinu listovou ve formě folátů 600 µg (300 µg kyselina listová a 300 µg L-metylfolát vápenatý).
Proč jsou Omega 3 neboli zdravé tuky během těhotenství potřebné
Těhotenství je obdobím, kdy správná životospráva nabírá na obzvláštní důležitosti. Staráte se o zdraví vlastního těla a již ovlivňujete důležité funkce vyvíjejícího se tělíčka vašeho potomka. Určitě jste slyšeli o Omega 3, drahocenných mastných kyselinách, které chrání kardiovaskulární systém a přispívají ke správné funkci mozku a nervové soustavy, vývoje kostí a zraku. Jak vám v těhotenství přesně pomohou a kde je najít?
Blahodárné účinky Omega 3 nenasycených mastných kyselin na zdraví těhotných žen a plodu jsou stále více potvrzovány a opěvovány. U maminek tyto lipidy pomáhají udržovat psychickou kondici nejen po dobu těhotenství, ale i po porodu. Ženy konzumující Omega 3 mají menší náchylnost k poporodním depresím, snižuje se u nich také riziko předčasného porodu. K plodu dítěte se dostávají mastné kyseliny placentou a po porodu prostřednictvím mateřského mléka. Je tedy nezbytné, abyste si jako budoucí matka vytvořila a udržela dostatečně vysokou hladinu těchto zdravých tuků.
Omega-3 pro rozvoj mozku dítěte
Od poloviny třetího týdne těhotenství se vytváří nervový systém plodu. Mozek plodu se vyvíjí vysokou rychlostí, za několik měsíců se vytvoří několik desítek miliard neuronů. A právě mastné kyseliny EPA a DHA tvoří membránu buněk a jsou naprosto nezbytné pro tvorbu neuronů. Účastní se také transportu glukózy v mozku. Během prvních měsíců těhotenství se vyvíjí převážná část mozku dítěte. I zde hraje klíčovou roli kyselina DHA, protože je to hlavní mozkové palivo pro plod. Při narození je mozek dítěte tvořen 60 % lipidy a váží téměř 300 g. Během prvních dvou let svého života se bude vyvíjet velmi rychle.
Kde je najít? Je to snadné
Omega trojky, EPA a DHA, obsahují ořechy, některá jádra a semínka. Nesporně je však největší množství obsaženo v tučných rybách a jejich játrech, která navíc obsahují i vysokou hladinu vitaminu D. Odborníci doporučují jíst dvě porce ryb týdně, a to obzvlášť lososa, sardinek či tuňáka a makrely. Zároveň je však dobré dávat v těhotenství pozor odkud ryby pocházejí, vzhledem ke zvýšenému obsahu rtuti v rybím mase, který by mohl mít fatální dopady na vývoj dítěte.
Je pochopitelné, že během těhotenství při změně chutí nemusíte preferovat jídelníček složený z ryb. Pokud na ně nemáte chuť, nahraďte je doplňkem stravy, který vám zajistí dostatečný přísun EPA a DHA v kombinaci i s dalšími vitaminy, minerály a nezbytnou kyselinou listovou, kterou v těhotenství potřebujete jakbysmet.
www.mollersomega3.cz