Slyšeli jste o kyselině alfalipoové a jejích překvapivých zdravotních účincích? Kromě toho, že hraje hlavní roli při metabolismu cukrů a je tak skvělým spojencem při hubnutí, bojuje významně proti stárnutí a degenerativním chorobám. Prozkoumejte výhody této málo známé látky, které se říká univerzální antioxidant.
Kyselina alfa-lipoová se jako koenzym rozpustný ve vodě i v tucích podílí na důležitých biochemických reakcích nezbytných pro správné fungování organismu a má vliv na téměř každou buňku v těle. Od svého objevu ve 30. letech 20. století byla látka předmětem dlouhodobých studií, které prokázaly silné antioxidační účinky. Někteří vědci kyselinu dokonce považují za jeden z nejsilnějších známých antioxidantů, který významně pomáhá zvyšovat imunitu.
Mocná kyselina
Její účinky jsou významné především v boji proti volným radikálům, které způsobují stárnutí buněk. Kromě tohoto ochranného působení, má kyselina alfa-lipoová také schopnost regenerovat ostatní antioxidanty včetně vitaminu C a E a posílit jejich aktivitu v organismu tím, že zabraňuje jejich poškození při procesu trávení. Pomáhá rovněž vitaminům skupiny B přeměňovat sacharidy, tuky a bílkoviny na energii, kterou může tělo ukládat do zásoby.
Díky těmto vlastnostem má cenný terapeutický potenciál. Zlepšuje citlivost na inzulín a optimalizuje tak metabolismus glukózy, což je pozitivní zpráva pro ty, kteří bojují s nadměrnou váhou a diabetem. Vědecké studie v posledních letech také prokázaly ochranné účinky při různých poškození mozku, molekula dokonce pomáhá udržovat paměť při Alzheimerově chorobě. Kromě neurologické sféry je kyselina prospěšná při snižování rizika nemocí jater, kardiovaskulárních poruch nebo zánětů a zmírňuje projevy některých onemocnění imunity, jako je psoriáza nebo chronický únavový syndrom. A v neposlední řadě může být i cenným spojencem při detoxikaci těžkých kovů, jako je arzen, kadmium nebo rtuť. Jako silný antioxidant je v neposlední řadě vhodná také pro pravidelné konzumenty alkoholu a kuřáky.
Kolik, kdy a jak
Zdravý organismus obsahuje dostatečnou hladinu této kyseliny. Tělu ji můžeme dodávat v potravinách, ve vyšším obsahu ji najdeme ve vnitřnostech, zejména v játrech, některé zelené zelenině (špenát, brokolice) a živých kvasnicích.
Chcete-li však zvýšit její terapeutický účinek, je potřeba použít doplňky výživy v optimálním množství. Za ideální je považována denní dávka 300–600 mg. Individuální potřeba se může lišit v závislosti na zdravotní kondici a zdraví. Při užívání kyseliny alfa-lipoové nejsou známy žádné závažnější vedlejší účinky. Občas může způsobit mírné zažívací obtíže a v ojedinělých případech kožní vyrážku. Nemocní s cukrovkou však ji můžou užívat jen pod dohledem lékaře.