Pšenice špalda (běžně pouze špalda) je druh rozpadavé pšenice. Byla pěstována v Evropě již před 8000 lety, pěstovali ji Egypťané, Keltové i Germáni. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy. V současnosti je považovaná za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin.
Vzhledem ke své minimální reakci na hnojení umělými hnojivy, značné odolnosti proti škůdcům, chorobám a nepřízni počasí je vhodnou a často využívanou plodinou v ekologickém zemědělství.
Hladká špaldová mouka by neměla chybět během přípravy běžných pokrmů, k vaření i pečení. Podporuje imunitní systém, působí proti chudokrevnosti, zlepšuje trávení, snižuje krevní tlak a je účinná proti kardiovaskulárním chorobám. Připravit se z ní dají palačinky, koláče i buchty, nebo ji lze použít jako zahušťovadlo do omáček a polévek.