Zavařeniny bývaly za našich babiček skvělým způsobem, jak si uchovat ovoce na zimu. Jak by džemy a marmelády obstály v dnešních požadavcích na zdravé stravování? A jak často bychom je měli konzumovat, když si chceme udržet štíhlou linii?
Pojďme si ze všeho nejdříve udělat jasno v názvosloví. Marmeláda se vyrábí výhradně z citrusů. V našich končinách je tedy nemožné ji vyrobit z lokálních plodů. To je samo o sobě důvodem, proč by nás měly zajímat především džemy. Člověku ze střední Evropy vždy více prospívá lokální než exotická strava.
Méně cukru
Džem si můžete samozřejmě připravit i doma. Pak máte plně pod kontrolou, co všechno, a hlavně kolik cukru, do něj přidáte. Zatímco v dřívějších receptech byl poměr 1:1 ve smyslu množství ovoce a cukru, dnešní trendy hovoří spíše o 3:1 ve prospěch ovoce. Abyste cukrem mohli co nejvíce šetřit, vyplatí se vsadit na ovoce, které je samo o sobě sladké – perfektní jsou proto jahody nebo meruňky.
Do marmelád patří ještě pektin, který slouží jako konzervant. Pokud ho chcete omezit, zavařujte ovoce jako je angrešt nebo rybíz. Kyselinu citrónovou, která se někdy do marmelád přidává pro říznější chuť, můžete nahradit obyčejnou šťávou z citronu.
Nestihli jste si ovoce zavařit, nebo vás to prostě nebaví? Chleba s máslem nebo palačinky si můžete namazat například Extra džemem od Hamé. Každá sklenička obsahuje 50 procent ovoce a zároveň méně cukru. Je pravda, že vaření vitaminům v ovoci neprospívá, ale přesto v každém džemu a marmeládě zůstává spousta vlákniny a minerálů, proto byste je rozhodně z jídelníčku vyřazovat neměli.
Jak často?
Je vlastně úplně jedno, zda se jedná o domácí nebo kupovanou marmeládu, z principu své výroby a konzistence obsahují obě zhruba stejně cukru. Přistupujte tedy k marmeládě jako ke sladkosti, která ve správném množství nejenže neškodí, ale díky zmíněné vláknině a minerálům může i prospívat.
Marmeládu je optimální kombinovat s bílkovinami, např. s jogurtem, tvarohem, můžete si ji přidat k ranním cereáliím. Denně byste si jí měli dopřát jen jednu až dvě čajové lžičky. Pak ji můžete mlsat zcela bez výčitek.