V poslední době často řešíme důležitost vitaminu D, který zásadním způsobem posiluje obranyschopnost organismu a jehož příjem není v české populaci optimální. Nezapomínejte, že důležitý je i pro děti. Dostatečný příjem vitaminu D je může ochránit před virovými infekcemi.
Vitamin D je pro fyziologické funkce každého člověka naprosto nenahraditelný. V dřívějších dobách byl vnímán pouze jako vitamin předcházející křivici. Podle současných poznatků je jeho působení v organismu daleko širší. Díky změně životního stylu u dětí jeho koncentrace v organismu v posledních desítkách let klesá. Může za to především změna jídelníčků a omezený pohyb na slunci. Děti konzumují méně tučnějšího mléka, tučnějších mléčných výrobků a tučných ryb.
S nedostatkem příjmu vitaminu D se ovšem nepotýkají jenom Češi. Tento problém řeší i ostatní země v Evropské unii. Výjimkou jsou pouze severské státy – Norsko, Švédsko, Finsko – a to díky vysoké spotřebě mořských ryb.
„Až 90 procent příjmu vitaminu D je zajištěno jeho tvorbou v kůži v důsledku působení slunečního záření. Nejlepší způsob, jak ho získat je sice opalování, ale právě to může být pro řadu dětí značně rizikové. Takto lze získat vitamin D především během letních měsíců. V průběhu zimy je třeba zvýšit pozornost na jídelníček dětí,“ říká RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu.
Během zimních měsíců je velice důležité, aby denní jídelníček dětí obsahoval alespoň tři, lépe čtyři porce mléčných výrobků. „Z důvodu nižšího osvitu kůže klesá koncentrace vitaminu D, děti jsou v zimě více nemocné. Jeho nedostatek vede k poklesu imunity a vyššímu výskytu onemocnění. Proto je třeba dbát na zvýšenou pozornost jídelníčku jako zdroje vitaminu D. Pokud je nedostatečná konzumace ryb, mléčných výrobků a vajec může vzniknout problém v podobě oslabené imunity,“ doplňuje Suchánek.
Obecně se za ideální množství považuje 3 až 5 porcí mléčných výrobků denně podle věku. „Jídelníček dítěte, řekněme ve věku kolem pěti až sedmi let může vypadat například takto: snídaně obohacená o 250 ml mléka nebo kefíru, odpolední svačina o 80 gramů tvrdého sýra a večeře může být obohacena o 80 až 100 gramů tvarohové pomazánky nebo jogurtu,“ radí odborník.