Pro ty, kdo mají skutečnou intoleranci nebo citlivost na lepek, jsou bezlepkové potraviny doslova požehnáním. Tyto potraviny se v posledních letech ale staly oblíbené i mezi těmi, kteří lepek v pořádku tráví v domnění, že přechod na bezlepkovou dietu je skvělou strategií pro hubnutí. Věděli jste ale, že potravina, která je označena jako bezlepková, nemusí být nutně zároveň nízkokalorická nebo zdravější?
Co je lepek?
Lepek je protein, který se nachází především v pšenici, žitu a ječmeni. Poskytuje tělu bílkoviny, které lze použít k budování a obnově svalové tkáně nebo k výrobě dalších tělesných bílkovin, jako jsou hormony a enzymy.
„Mnoho lidí se domnívá, že má intoleranci na lepek, protože se po něm cítí nafouklí nebo plynatí, nebo protože se cítí lépe, když obiloviny nejedí. Dále poznamenávají, že po vynechání lepku často zhubnou, což může částečně vysvětlit nedávné nadšení z bezlepkového jídla,“ říká Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife Nutrition.
Vysvětlení může být hned několik. Vzhledem k tomu, že se lepek skrývá nejen v obilných potravinách, ale používá se také jako stabilizátor a zahušťovadlo v mnoha zpracovaných potravinách (salátové dresinky, mražený jogurt, zpracované uzeniny ad.), může se stát, že se lidé během bezlepkového režimu cítí lépe, ať už lepek tolerují nebo ne. Koneckonců by to pravděpodobně znamenalo, že vynechávají rychlé občerstvení a vysoce zpracovaná jídla a možná nahrazují škrobová jídla ovocem a zeleninou s vysokým obsahem vlákniny, což by mohlo právě podpořit lepší trávení a pomoci při hubnutí.
Bezlepkové náhražky
Na trhu najdeme spoustu bezlepkových produktů, včetně cereálií, koláčů, sušenek, a dokonce i bezlepkové pizzy. Toto je možné díky náhradě (ve většině případů) tradiční pšeničné mouky za zpracovanou rýžovou mouku, kukuřičný a bramborový škrob. Jiné složení však nutně neznamená nižší energetickou hodnotu dané potraviny. Právě proto je opravdu důležité věnovat pozornost nutričním údajům na obalu.
Někteří lidé skutečně trpí intolerancí na lepek a musí dodržovat přísnou bezlepkovou dietu, ale čísla jsou relativně malá. Odhaduje se, že jen asi 1 % populace má nejtěžší formu, známou jako celiakie. Ti, kteří jsou skutečně intolerantní, tráví spoustu času čtením etiket, protože pšenici, žitu a ječmeni, stejně jako dalším pšeničným „příbuzným“, jako je kamut, tritikale a špalda, je nezbytné se vyhýbat. Navíc produkty vyrobené z těchto obilovin, jako je například bulgur, kuskus, pšeničné klíčky krupice nebo otruby, jsou také zakázány. Pozor si dejte u některých potravin, kde může být lepek na štítku maskován jako rostlinná bílkovina, modifikovaný potravinářský škrob nebo sladová příchuť, někdy se také vyskytuje v sójové omáčce nebo alkoholu na bázi obilí.
Rada na závěr
„Výživa je složitá a individuální, ale nenechte se ovlivnit dietním výstřelkem, aniž byste si udělali malý průzkum. Podívejte se na své běžné zdroje lepku – pokud většina pochází z těstovin s vysokým obsahem škrobu, koláčů, sušenek, bílého chleba a preclíků, pak by jejich omezení mohlo být tou správnou strategií. Nahrazení rafinovaných obilovin zdravými sacharidy, jako je ovoce, zelenina a bezlepková celá zrna, je dobrou volbou pro každého,“ radí odbornice.