První měsíce nového roku často přinášejí předsevzetí změnit stravovací návyky, detoxikovat organismus a začít žít zdravěji. Místo radikálních diet a přísných detoxikačních kúr však odborníci doporučují zaměřit se na dlouhodobě udržitelný a vyvážený jídelníček. Nové výzvy nemusí totiž nutně přicházet jen se začátkem ledna. Malé kroky směrem k lepšímu zdraví lze podnikat kdykoliv během roku.
Klíčem k úspěchu je postupná a realistická změna návyků. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak začít, je zařazení více ovoce a zeleniny do každodenního jídelníčku. Dopřejeme tak svému tělu dostatečný příjem všech vitaminů a minerálních látek, které jsou pro tělo nepostradatelné.
Zdravá strava prodlužuje život
Kvalitní jídelníček bohatý na ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny hraje klíčovou roli při prevenci chronických onemocnění a prodlužování života. Norská studie ukázala, že zdravé stravování už od mládí může prodloužit život až o 10 let u žen a o 13 let u mužů. A i ti, co začnou se zdravější stravou ve středním věku, mohou prodloužit svůj život o 6–10 let.
Další celosvětový výzkum prokázal, že nezdravé stravování stojí za 11 miliony úmrtí ročně. Klíčovými riziky jsou vysoký příjem sodíku a nízký příjem ovoce, zeleniny a celozrnných potravin. Tato alarmující čísla zdůrazňují, jak zásadní roli hraje kvalita našeho talíře pro naše zdraví.
Vitaminová injekce pro tělo
Zelenina a ovoce jsou neodmyslitelnou součástí zdravého stravování. Obsahují řadu důležitých vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek, které podporují imunitní systém, zlepšují trávení a pomáhají tělu zvládat oxidační stres. Jejich pravidelná konzumace snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky 2. typu i některých typů rakoviny.
Denní doporučená dávka ovoce a zeleniny činí podle Společenství pro výživu Ministerstva zdravotnictví ČR alespoň 600 gramů, přičemž ideální poměr by měl být 3:2 ve prospěch zeleniny. Díky vysokému obsahu vody a nízké energetické hodnotě jsou tyto potraviny vhodné i pro udržení optimální tělesné hmotnosti. Mimo to podporují pocit sytosti, což může pomoci při regulaci celkového kalorického příjmu.
Inspirace pro lepší rok(y)
Pokud tedy chceme svůj život prodloužit, je dobré zaměřit se kromě pohybu i na pravidelný příjem zeleniny a ovoce. „Únorový restart nemusí znamenat vždycky jenom odříkání. Stačí se zaměřit na stravu a doplnit polovinu svého talíře zeleninou nebo ovocem. Tento jednoduchý krok může mít výrazný vliv na zdraví a celkovou pohodu. Plánujte svá jídla dopředu, nakupujte sezonní a lokální potraviny a experimentujte s recepty, které vám přirozeně pomohou zvýšit podíl těchto zdravých složek ve stravě,“ radí Monika Zábojníková (na obr.), koordinátorka projektu Půl talíře. Cílem tohoto projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová.