Dejte zelenou zeleným potravinám

Proč jíst potraviny s touto barvou? Čistí organismus, dodávají sílu a energii, podporují správné trávení a imunitu. A co víc, pomáhají při boji s přebytečnými kily. Jak jim přijít na chuť?

Zdraví a vitalita jsou důležité, a to nejen během současné pandemie koronaviru. Dbát o své tělo i mysl bychom měli v jakémkoli věku i období. A právě zelené potraviny můžou s touto péčí výrazně pomoct. Rok od roku jsou populárnější, staly se velkým trendem týkajícím se životního stylu. Chcete se dozvědět více?

Tak jako každý člověk potřebuje jíst, pro správné fungování potřebuje výživu i každá buňka v lidském těle. Přirozeným zdrojem této výživy jsou právě zelené potraviny. Dodávají tělu potřebnou a hodnotnou dávku enzymů, aminokyselin, minerálů a vitaminů. V první řadě pomáhají s imunitou i metabolismem. Zároveň také obsahují vlákninu, která je důležitá pro zažívací systém, a dokonce se jim připisují regenerační účinky, mají schopnost zabraňovat předčasnému stárnutí organismu.

Známé i neznámé

Zelené potraviny obsahují blahodárné živiny a látky, které přímo souvisejí s hubnutím a energetickým metabolismem, a na straně druhé dodají tělu potřebné živiny, které všichni potřebujeme při každodenním shonu a stresu. Kopřivy, listy pampelišek, zelený čaj, matcha, spirulina, kelp, zelený ječmen nebo chlorela, to jsou vzácné superpotraviny z přírody. „Říká se, že příroda si umí poradit se vším. Jde jen o to vědět, který pomocník se k čemu hodí a jak jej připravit, aby byl jeho účinek co nejsilnější a zároveň nám chutnal,“ říká Kamila Hladká ze společnosti Natu.

Chlorofyl a antioxidanty

Zelené potraviny pomáhají při kardiovaskulárních potížích, zbavují tělo toxinů a zároveň vytvářejí správnou mikroflóru ve střevech a zažívacím traktu. „Jejich barvu ovlivňuje zelené barvivo, chlorofyl, díky kterému rostliny prosperují, funguje totiž podobně jako krev v lidském těle. Zelené potraviny jsou bohaté na živiny, pomáhají s překyselením organismu a jsou výbornou prevencí různých civilizačních chorob. Kromě chlorofylu pak obsahují další a velice cenné biologicky aktivní látky. Všeobecně lze říct, že antioxidanty pomáhají v boji proti volným radikálům a pomáhají zabraňovat poškozování buněk a tkání. A aby byl náš boj co nejúčinnější, měli bychom jíst co nejširší spektrum antioxidantů, protože se ve svých účincích vzájemně doplňují,“ popisuje Stanislav Petříček z bistRAWveg.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v K&W 5-6.2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *