Elixír nesmrtelnosti

Horký voňavý čaj k podzimnímu a zimnímu času zkrátka patří. Dáváte přednost ovocnému, černému, zelenému nebo třeba bílému? Čaj nám nejen chutná a umožní vychutnat si chvilky klidu, přináší také celou řadu benefitů pro zdraví. Chcete se o tomto blahodárném nápoji dozvědět víc?

Nejstarší zmínky o čaji pocházejí ze 4. století našeho letopočtu, avšak legenda praví, že čaj byl objeven už před téměř pěti tisíci lety čínským císařem Šen-nungem. Od těch dob bylo vypěstováno nespočet druhů a každý je velmi prospěšný pro naše zdraví a kondici. Čaj se od pradávna považuje za zázračný nápoj, který dokáže pomoct při mnoha zdravotních obtížích, přináší dobrou náladu a pozitivní naladění mysli. Kdo pije čaj, dožívá se vysokého věku, říká se. Něco na tom nejspíš bude, už odnepaměti považovali Číňané čaj za základní přísadu do elixírů nesmrtelnosti.

Tajemství síly čaje

Čaj je čistě přírodní produkt, čajovníkové listy jsou doslova nabité blahodárnými látkami s léčivými účinky. Významnými látkami obsaženými v čaji jsou flavonoidy a třísloviny. Flavonoidy jsou organické chemické sloučeniny, které najdete ve všech zelených potravinách, ovoci, zelenině a bylinkách. Chrání buňky před volnými radikály, brání růstu nádorových buněk, posilují imunitní systém a působí preventivně proti srdečním chorobám. Všechny základní vlastnosti čajovníkových listů (barva, chuť, aroma) souvisejí s tříslovinami, významnými antioxidanty. Třísloviny dodávají čaji jemně natrpklou chuť a nejvíce jich obsahují čaje zelené. Další účinnou látkou v čaji je kofein, v tomto případě označovaný jako tein. Čaj obsahuje jen zhruba poloviční množství kofeinu oproti kávě. V šálku čaje najdete dále přírodní silice, vitaminy, zejména E, B, C a A a důležité minerály, jako je vápník, draslík, fosfor, železo nebo mangan.

Šálek zdraví

Dopřáváte si pravidelně šálek čaje? Děláte dobře, potvrzují lékaři i vědci. Bylo totiž prokázáno, že časté pití čaje zlepšuje trávení a má pozitivní vliv na střevní mikroflóru, reguluje krevní tlak, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá udržovat zdravé a silné kosti, upravuje funkci štítné žlázy a má protirakovinové účinky. Čaj rovněž výborně funguje jako prevence proti srdečním a cévním onemocněním. Obsahuje totiž tzv. polyfenoly (taniny), které mají schopnost ovlivňovat pružnost kapilár. Podle dosavadních studií se ukazuje, že čaj má též významné antibakteriální a antivirové účinky. Pití čaje doporučují také stomatologové. Ptáte se proč? Několik šálků silného nápoje denně dodá denní dávku tří miligramů fluoridu, který zabraňuje osteoporóze a chrání zubní sklovinu před kazy. V zeleném čaji je ho třikrát víc než v černém.

Dávka nové energie

Víte, že tradiční čínská medicína považuje čaj za ochlazovací nápoj? Pijeme ho sice teplý, ale horko a chlad jsou dva kontrasty, které působí na náš organismus, dochází tím k jeho povzbuzení, lehké stimulaci, dodání nové potřebné energie. Největším zdrojem vitaminu C je zelený čaj, který neprochází procesem fermentace jako čaj černý. Množství obsaženého vitaminu se pak liší podle kvality sklizně nebo stáří čajového keře. Jste věrni černému čaji, patříte mezi milovníky zeleného nebo nedáte dopustit na rooibos? O každém druhu vám prozradíme víc.

Zelený čaj

Neprochází procesem fermentace (oxidace a kvašení), proto si čajové lístky zachovávají zelenou barvu. Díky většímu obsahu tříslovin vám jeho chuť bude připadat trpká a je potřeba si na ni zvyknout. Obsahuje vysoký podíl přírodní látky EGCG (Epigallocatechin Gallate), která má silné antioxidační účinky a pozoruhodnou léčivou schopnost – snižovat poškození buněčné DNA. Může tudíž zabránit rakovinovému bujení a zároveň ochránit zdravé buňky v těle. Pravidelné pití zeleného čaje snižuje „zlý“ cholesterol, hladinu tuků a cukru v krvi, čistí játra a má příznivé účinky na krevní tlak. Antibiotické účinky působí proti virům, bakteriím a plísním. Za zmínku stojí i fakt, že v místech, kde se pěstuje zelený čaj a místní ho často a v hojné míře popíjejí, neumírají téměř na rakovinu žaludku a trávicího traktu.

Černý čaj

Do Evropy se dostal ve 12. století a popularitu si získal zejména díky dovozu z Indie. Oproti čaji zelenému či bílému je charakteristický intenzivnější vůní a vyšším obsahem kofeinu. Černý čaj je výbornou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám, mírně podporuje činnost mozku a oběhového systému, udržuje pružné cévy a snižuje riziko aterosklerózy. Polyfenoly regulují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. A co víc, černý čaj urychluje spalování tuků, což se hodí při hubnutí. Doporučuje se při nachlazení, pomáhá totiž rozšiřovat průdušky.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v K&W 11-12.2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *