Na krásu od talíře

Cesta k půvabu začíná nad plným talířem. Co nad talířem! Vlastně už nad nákupním košíkem, a rozhodně nejen v parfumerii. Do obchodu s potravinami bychom měli, milé dámy i pánové, vstupovat s nákupním seznamem v ruce.

Naše strava je základním stavebním kamenem celkové životosprávy.

To, co jíme, se odrazí na postavě, na kvalitě pokožky a vlasů, na zdraví a kondici. Vzhledem k množství chemických dějů, které se každou sekundu odehrávají v lidském organismu a jsou přímo závislé na složení jídla, jde o velmi složitou skládačku. Co nám nesmí chybět? Co naopak škodí pleti či postavě? Kterých chyb bychom se měli vyvarovat? Které potraviny se postarají o pěknou pleť či lesklé vlasy? Vezmeme to pěkně popořadě.

Včera a dnes

Autoři současných výzkumů nás zahrnují haldou informací, výsledky složitých výzkumů a statistikami vyplývajícími z náročných studií. Je zvláštní, že jejich novodobým poselstvím obvykle bývá to, co naši předci věděli moc dobře díky propojení s přírodou a životu bez technických vymožeností. Po úmorné práci na poli si pochutnali na pořádném krajíci chleba se škvarkovým sádlem.

Věděli, že nejen koně budou mít po ovsu krásnou hřívu. V zimě jedli hodně kysaného zelí a brambor. Občas tělu dopřáli bezmasé dny a vůbec to nepotřebovali nazývat detoxem. Z toho vyplývá velmi jednoduchá zpráva pro současné dny. Důležitá je pestrost, vyváženost. Tělo nesmíme zatěžovat přebytkem ani šidit nedostatkem. Následující odstavce nepřinesou žádné převratné novinky, někdy je ale prospěšné si utřídit to, co dobře známe, a začít poslouchat svůj vlastní rozum. A třeba vás přece jenom něco i překvapí.

Pro přitažlivost postavy

Abychom netloustli, musíme uvést do rovnováhy energetický příjem a výdej, to všichni víme. Uvědomujeme si však, že v době covidové se naše boky můžou velmi zákeřně a nenápadně zakulacovat víc než dřív? Řada z nás pracuje z domova, jsou zavřená sportoviště. Tepláky oblékáme častěji do kuchyně než do fitka. A zničehonic nedopneme džíny.

Tip K & W: V jídelníčku omezte sacharidy a tuky, ale nevynechávejte je úplně. Přidejte víc bílkovin, vitaminů a vlákniny. Buchty, koblihy a dortíky nahraďte kvalitní čokoládou a ovocem. Zapomeňte na sladké limonády, raději i na džusy. Když ovocná šťáva, tak silně zředěná. Kromě notoricky známých jídel hlídejte i ta, kde je nebezpečí méně nápadné. Pozor třeba na oblíbené těstoviny, jsou vysoce kalorické, víc než knedlíky! Podobně je tomu s kuskusem. Zrádná je také pizza. Je-li bohatě posypaná sýrem a třeba slaninkou, může být kaloričtější než vepřo knedlo zelo. Mimochodem, tohohle tradičního českého jídla se nemusíme bát.

Pokud si dáme libové maso, nezahuštěné zelí a dva knedlíky polijeme jen netučnou šťávou, nejde o žádnou kalorickou bombu. Ani ovoce nelze jíst bez omezení, například banány, hrušky i jablka obsahují docela dost fruktózy, tedy i energie. Nevzdávejte se ho, ale získanou energii započítejte do energetické bilance. Pozor na hnědý a třtinový cukr. Jsou stejně kalorické jako bílý, stále jde o sacharózu. Slazení hnědým cukrem se stalo módou, ale nemá prakticky žádné opodstatnění. Jen za něj utratíte víc peněz. Bez rizika není ani konzumace cereálních směsí. Müsli je nejlepší připravit doma.

O jídle je zapotřebí hodně přemýšlet, vždy ho v hlavě rozložit na „prvočinitele“. Pokud si nejste jistí, ověřte si kilojouly na internetu. Přidejte pohyb v přírodě, doma na rotopedu. Váhy by se měly stát našimi pomocníky. To množné číslo znamená, že jedna bude vážit tělo, druhá porce na talíři. Možná vás překvapí, jak malý kopeček rýže se vejde do 100 g.

Potraviny pro štíhlou linii

Zelené saláty, rostlinné nudle z konjaku, špenát bez zahuštění, okurky, ryby (ideálně čerstvé, připravené v páře s bylinkami, na pánvi se špetkou oleje nebo na grilu, rozhodně ne smažené v trojobalu; dobré jsou i zavináče, sardinky, uzené makrely apod.). Libové maso (nejlépe krůtí, králičí, kuřecí), vařené brambory (nejméně kalorická příloha), kapusta, květák, pórek, zelí, borůvky, jahody, grapefruity, rybíz, neslazené jogurty, tvaroh. Pozor na tzv. nízkotučné jogurty. Paradoxně můžou nadělat víc škody než užitku, protože bývají obohaceny o přidaný škrob nahrazující tuk.

Pro krásu pleti

Na stavu kůže se odrazí vnitřní stav organismu. Například toxické prostředí v tlustém střevě podporuje tvorbu akné. Na pleti se projeví i nedostatek vitaminů, je pak našedlá, matná. Redukční diety s omezením tuků mají za následek suchost pokožky, tvorbu vrásek. Nad stavem tlustého střeva je nutné se zamyslet především po prodělané infekci, po užívání antibiotik, která změní rovnováhu osídlení mikroorganismy. Po takto náročných situacích je nutné doplnit probiotika a prebiotika. Pružnost pleti podporují vitaminy, zejména vitamin C, řada B, a provitamin A.

Tip K & W: Hlídejte vyváženost stravy, omezujte příliš ostrá jídla. Přemíra soli nesvědčí pleti ani postavě, přispívá k zadržování vody v těle a tvorbě celulitidy. Vyhýbejte se tvrdému alkoholu. Kožní problémy může zhoršit nadměrná konzumace sladkého. Střevní mikrobiom můžou poškodit i umělá sladidla. Bakterie na ně reagují tak, že začnou produkovat chemikálie, které vyvolávají zánětlivé reakce a paradoxně působí i rozvoj obezity. Mimoto podporují tvorbu glukózové intolerance a následně cukrovky. Sporná je čokoláda. Na jedné straně může u citlivých jedinců podpořit akné (rozhodně sama o sobě však není jeho příčinou), na druhé straně podporuje tvorbu endorfinů a látek pro regeneraci pleti. Vyřaďte z jídelníčku uzeniny a chipsy, solené oříšky, slaný pop corn.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v K&W 3-4.2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *