Pomoc, rychle sušenku nebo koláč!

Přepadají vás nezvladatelné chutě na sladké? „Vdechnete“ pak naráz celou čokoládu, neodoláte dortíku ke kávě nebo tajně sníte dětem pytlík bonbonů? Co neodolatelnou touhu po cukru způsobuje a jak s ní bojovat?

Intenzivní chuť na sladké, která vás může přepadnout kdykoli během dne, signalizuje, že v organismu výrazně klesla hladina cukru v krvi. Tělo začne důrazně vyžadovat okamžitou energii. V takové chvíli vás hlava nutí sáhnout po čemkoli, co rychle uspokojí vaši potřebu, od lžičky marmelády nebo nutely, sladké limonády po šlehačkový dortík.

Proč se to děje? Příčin bývá více: únava a stres, nedostatek spánku a také nedostatek bílkovin v jídelníčku.

Už vás honí mlsná?

Sníte oběd a za hodinu či dvě vás už honí mlsná a přemýšlíte, co byste si dala? Pokud je vaše každodenní strava složena převážně ze sacharidů, není podobná situace nijak ojedinělá. „Jednoduché cukry mají bohužel tu vlastnost, že hladinu cukru v krvi umí prudce zvýšit a velmi rychle pak dojde i k jejímu poklesu. V ten moment dostáváme chuť na sladké a celý kruh, kdy se v podstatě přejídáme cukrem a přibíráme na váze, jede od začátku. Proto je dobré se snažit v maximální míře o stálou a vyrovnanou hladinu krevního cukru,“ vysvětluje Martina Dvořáková, dietní koučka ze společnosti KetoDiet. Jak toho dosáhnout? Jezte pravidelně, vyváženou a pestrou stravu, ve které budou vhodně zastoupené veškeré makroživiny. K obědu si dejte méně příloh (rýže, brambory, těstoviny) a přidejte množství masa a zeleniny, neodbývejte odpolední svačinu, která by měla obsahovat jak sacharidy, tak dostatek bílkovin.

Hlídejte si bílkoviny!

Trpíte často výraznou chutí na sladké či pocitem hladu? Chybí vám protein neboli bílkoviny. Nejsou důležité jen pro špičkové sportovce, aby jim rostly svaly, jak někdy slýcháme. Bílkoviny jsou stěžejní stavební jednotkou pro každé tělo. Za pocitem hladu či bouřlivou chutí na sladké často stojí právě chybějící bílkoviny, které jsou důležité pro stavbu a obnovu všech tkání, jsou součástí hormonů a imunitních látek. Nedostatek bílkovin se projeví různě. „Nejčastějším projevem bývá zvýšený pocit hladu a velké chutě na sladké. Jako by se nám tělo snažilo říct, že mu něco chybí a ,honí nás‘ od lednice ke spíži. Důsledkem nedostatečného příjmu bílkovin je úbytek svalové hmoty. Vzhledem k tomu, že organismus bílkoviny nezbytně potřebuje, bere si je ze svalů. Úbytek svalové hmoty je následně spojen s poklesem bazálního metabolismu, což je výdej energie nutný pro uchování základních životních pochodů. Jestliže je příjem bílkovin nedostatečný po dlouhou dobu, dochází k poruchám imunity, otokům a špatnému hojení oděrek a ran,“ objasňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborný garant programu Vím, co jím a piju.

Sladká tečka? Proč ne!

Odměnu v podobě sladké dobroty po obědě nebo během odpoledne si nemusíte zcela striktně odpírat, přemýšlejte ale nad tím, co zvolíte. Místo krémového dortíku si dejte jeho zdravější variantu s tvarohem a ovocem. Snažte se vyhýbat dezertům, zákuskům a sušenkám s tukovými náplněmi a z bílé mouky slazeným rafinovaným cukrem. Sáhnout můžete po kvalitní čokoládě s vysokým obsahem kakaa (min. 70 %), proteinové tyčince s nízkým obsahem cukru nebo proteinovém pudinku. Dejte si práci, najděte recept a upečte si zdravější variantu svého oblíbeného moučníku – použijte špaldovou a pohankovou celozrnnou mouku, med, čekankový sirup, melasu nebo přírodní sladidlo stévii a místo másla zkuste kokosový olej.

Čím sladkosti nahradit? Jedině přirozenou cestou, která nám bude chutnat a nebudeme ji vnímat jako „újmu“. „Určitě znáte všelijaké náhražky sladkostí např. ,zero produkty‘ s nulovým obsahem cukru, nízkosacharidové tyčinky a tak dále. Ale nahradit sladké tímto způsobem dlouhodobě nelze. Je třeba se naučit pravidelně stravovat a dodržovat jídelníček, který bude poskládán vyváženě s ohledem na vaše aktivity a životní styl, a hlavně z kvalitních potravin,“ říká David Šváb, fitness trenér a výživový poradce z Kliniky Yes Visage.

Proteiny na vaší straně! Kde je najdete?

Abyste zabránili tomu, že budete mít brzy hlad, pocítili pokles vitality a nezačaly vás pronásledovat chutě, je ideální v jídelníčku kombinovat živočišné a rostlinné bílkoviny. Zdrojem bílkovin živočišného původu je maso, ryby, drůbež, mléko, mléčné výrobky a vejce. Čím je maso nebo sýr tučnější, tím je obsah bílkovin nižší. Zároveň platí, že čím víc má potravina vody, tím méně obsahuje bílkovin. Pokud tedy potřebujete „dohnat“ bílkoviny, upřednostněte spíše tvarohy či skyr před mlékem nebo jogurty. Na druhou stranu jsou zakysané mléčné výrobky velmi prospěšné, proto vybírejte méně tučné varianty a vypijte větší objem (např. 500 ml nízkotučného kefíru ke svačině). Významným zdrojem bílkovin rostlinného původu jsou pak hlavně luštěniny a výrobky z nich (např. luštěninové mouky), celozrnné pečivo a obiloviny a výrobky ze sóji.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v K&W 09-10.2019

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *