Je nám možná trochu smutno po létu, ale podzim přináší tolik pokladů, že k melancholii není důvod. Když se vydáte ven, abyste si nasbírali šípky, uděláte opravdu hodně pro své zdraví i duševní pohodu.
Šípky vypadají krásně ve váze, v ikebanách, ale nejvíce užitku pro tělo i duši mají přece jen až poté, kdy je zkonzumujeme. Považují se za vitaminovou bombu kvůli vysokému obsahu céčka – obsahují ho až desetinásobně více než citrusy a jelikož jsou lokální, pro náš organismus jsou lepší než například citrón. Navíc je toho v malých bobulkách ukryto mnohem víc. Konkrétně karotenoidy (betakaroten, lutein, zeaxantin a lykopen), vitaminy B1, B2 a flavonoidy. Je dokázáno, že ty mají protizánětlivý, antivirový a antioxidační účinek.
Šípková pomoc
Díky koktejlu těchto látek jsou šípky výborným pomocníkem pro podporu imunity. Ideální čas na jejich sklizeň je právě teď do prvních mrazů. Přemrzlé sice také chutnají dobře, neštípou a sladký obsah bobulek lze vytlačovat rovnou do úst, ale podíl vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek v nich už v tu chvíli není tak vysoký.
Šípky samozřejmě není vhodné sbírat u frekventovaných cest nebo v prostředí, kde by mohly být znečištěny. Sbírají se pouze tvrdé plody červené nebo oranžové barvy. Doma si je můžete užít čerstvé, výborné jsou také sušené. Suší se na vzduchu, ne na přímém slunci a doporučují se na suchém, chladném a tmavém místě skladovat maximálně rok.
Nejen tradiční čaj
Čaj z šípků pomáhá zvyšovat přirozenou obranyschopnost organismu, vypít dva – tři šálky denně se doporučuje i při problémech s krvetvorbou, s ledvinovými kameny nebo stolicí.
Čaj se připravuje z čerstvých nebo sušených plodů zbavených dráždivých semínek. Výborně chutná i šípkový džem, čatní nebo džus.
Využití ve farmacii a kosmetice
Využívání šípků v léčivech a kosmetice je staré pomalu jako lidstvo. Již starověcí Římané a Řekové z nich vyráběli tinktury, přidávali je do vonných olejů, mýdel nebo léčivých olejů.
Šípkový olej pomáhá udržovat pleť svěží a hydratovanou a chrání kožní buňky před účinky volných radikálů, tedy před oxidačním stresem. Ideální je olej v biokvalitě, který si můžete připravit i doma.