V současné době je v české dospělé populaci 23 % obézních a dalších 30 % osob s nadváhou, což je více než 1 500 000 osob. Stravovací návyky a zařazení dostatečné pohybové aktivity do své životosprávy získává člověk již v dětství. Výskyt dětské obezity se neustále zvyšuje, varovný je především vzestup dětí s těžšími stupni obezity, proto je nutná dostatečná informovanost učitelů, samotných žáků, i vedoucích pracovníků školních zařízení.
Na alarmující čísla a růst nadváhy u dětí školního věku reaguje celostátní projekt Zdravá strava do škol (www.zdravastravadoskol), který byl spuštěn koncem minulého roku. Projekt je zacílen na šíření osvěty nejen směrem k rodičům a dětem, ale i ke školám, školním jídelnám a zástupcům měst.
Program inicioval spolek rodičů Zdravá strava do škol, Institut zdravého životního stylu a zástupci evropského iniciativy CEFF zaměřující se na potraviny bez zbytečné chemie.
Projekt Zdravá strava do škol je zaměřený na stravování ve školách – v bufetech, kantýnách a školních jídelnách. Prostřednictvím sítě certifikovaných výživových poradců po celé republice usiluje o trvalou změnu a zařazení zdravých potravin do nabídky stravovacích zařízení. Certifikovaní výživoví poradci ve školách poskytují přednášky na téma zdravá výživa a správné stravování a působí jako konzultanti pro děti i jejich rodiče. Smyslem programu je aktivní zapojení žáků do procesu přípravy svačin a pokrmů, které jsou poté zařazeny do nabídky kantýny či školních jídelen.
Do programu Zdravá strava do škol se zapojují školy po celé republice. Projektové dny pro žáky základních i středních škol probíhají v jednotlivých městech za účasti výživových poradců, kteří žáky vzdělávají formou her a interaktivních přednášek. Školy, školní jídelny i kantýny, které se do projektu zapojí, vaří z kvalitních surovin bez zbytečné chemie, jsou certifikovány značkou Zdravá strava do škol. Jídelny získávají přístup k vyzkoušeným chutným receptům, které mohou zařadit do svých jídelních lístků.