Jak tikají orgánové hodiny

V zimě máme tendenci zalézt si do nory, na jaře začneme vystrkovat „růžky“ a jsme čím dál aktivnější. Naše energie se nemění jen v průběhu roku, ale i během dne. Všechny naše orgány mají svou dobu špičky a útlumu. Znalost jejich „pracovní doby“ nám může být velmi prospěšná.

Vstávat bychom měli, když se sami probudíme, radí odborníci. Jenže kolik lidí má tuto možnost? A přitom brzké ranní vstávání bývá nejen nepříjemné, ale může zapříčinit i řadu nemocí.

Brzo ráno je totiž organismus v útlumu – a to se týká stejnou měrou sov i skřivánků, tedy lidí, kteří jsou aktivní do noci i těch druhých. Také „skřivánci“ jsou nejvýkonnější až mezi devátou a čtrnáctou hodinou.

Kdo se vyzná v orgánových hodinách, ví, kdy je nejvhodnější čas pro určitou činnost a kdy má své tělo naopak šetřit.

Pracovní doba našeho těla

1.00 – 3.00: Čas relaxu

Játra jsou právě na vrcholu činnosti a zpracovávají veškeré škodliviny, které se do nich během celého dne dostaly. Zbytek těla relaxuje, včetně mozku, který je nejméně okysličován. V tuto noční dobu bychom neměli pít alkohol, jíst tučná jídla nebo pít kávu.

3.00 – 5.00: Čas kašle a smrti

Aktivizují se plíce, což je důvod, proč se v tuto hodinu často probouzejí astmatici nebo lidé se záněty průdušek – a kašlou. Organismus ale stále jede podle úsporného programu. Této době, které se říká hodina mezi psem a vlkem, kdy už není noc, ale ještě nenastal den, na člověka často přichází strach, zmocňuje se ho úzkost. V těchto dvou hodinách lidé nejčastěji umírají.

5.00 – 7.00: Čas střeva

Do stavu největší činnosti přichází tlusté střevo a odlehčuje trávicímu traktu. Teď je pravá doba na šálek čaje a pití ovocných šťáv. Špatně jsou na tom ovšem nemocní, jejich stav se zhoršuje.

7.00 – 9.00: Čas snídání

Probudil se žaludek, pociťujeme hlad. Nastává nejlepší doba na snídani, protože tělo dobře zpracovává přijatou potravu. Doplnit ji můžeme rovněž o potřebné potravinové doplňky nebo vitaminy. Organismus by měl být v teple, proto se nedoporučuje studená sprcha ani koupel.

9.00 – 11.00: Čas sladkostí

Filtrují se odpady z těla, aktivní je proto slinivka a slezina. Není tedy správný čas na konzumaci těžkých jídel a pití alkoholu. Nastala naopak příznivá doba na sladkosti, protože tělo je schopno rychle je strávit. Čeká-li vás duševní činnost, teď je pro ni nejvhodnější období. Vyhýbat bychom se naopak měli přílišné fyzické námaze.

11.00 – 13.00: Čas srdce

To jsou dvě hodiny maximální srdeční činnosti. Vrcholí tělesná i psychická aktivita, krevní oběh se dostává do vysokých obrátek. Sršíme nápady, překypujeme energií.

13.00 – 15.00: Čas líné krve

Do práce nastupuje tenké střevo, aby nám pomohlo strávit oběd. Odpočívají naopak játra, krev je „línější“ a dostavuje se pocit ospalosti. Snižuje se citlivost zubů, je to tedy optimální doba pro návštěvu zubaře.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v K&W 03-04.2018

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *