Jezte jako Vikingové!

I když je tzv. severská strava momentálně velkým hitem, nejde podle odborníků na zdravou výživu o žádný převratný objev. V čem spočívá, na co se připravit a opravdu s její pomocí shodíte a budete se cítit zdraví a fit? Možná vás překvapíme.

Severská (skandinávská) dieta patří mezi ty nejzdravější, jelikož se v podstatě o žádnou „dietu“ v pravém slova smyslu nejedná. Nejde o žádné hladovění nebo drastické omezování porcí jídla ani jednostranně zaměřený jídelníček. Co od ní tedy čekat? „Tato dieta, která je velmi podobná středomořské stravě, může být jednou z těch, které pomůžou k redukci kilogramů a zejména zlepšení zdraví, jelikož si zakládá na čerstvých surovinách, dostatku ovoce a zeleniny, celozrnných potravinách, nízkotučných mléčných výrobcích a rybách, které obsahují především zdravé tuky, jež mají příznivý vliv například na kardiovaskulární systém. Spíš než ,dietou‘, bych ji ale nazvala zdravým životním stylem, který může mít pozitivní vliv na kvalitu života,“ vysvětluje výživová specialistka Mgr. Sandra Figalová z kliniky Yes Visage.

Vedlejší příznivý efekt

Čerstvost a sezonnost, to jsou dva hlavní atributy skandinávské stravy. Světu byla představena před šesti lety a je výsledkem spolupráce mezi dánskou restaurací a vědeckým týmem z kodaňské univerzity. Na Evropském kardiologickém kongresu v Barceloně v roce 2014 velmi zaujala odbornou veřejnost a rychle se rozšířila po celém světě. Podle jejích autorů je hlavním cílem předcházet civilizačním chorobám a nemocem srdce a cév, hubnutí je vedlejším příznivým efektem tohoto způsobu stravování. Zásadním a přitom velmi jednoduchým principem severské diety je návrat ke zdravému způsobu stravování předků dnešních obyvatel skandinávských národů (odtud se jí občas říká také vikingská).

Co jíst a co je zakázáno?

Severská dieta je založena na konzumaci ryb, mořských plodů, zvěřiny či hovězího masa z dobytka chovaného na volných pastvinách, sezonní zeleniny a ovoce a lokálně pěstovaných celozrnných obilovin. V tomto stravovacím režimu nemají absolutně prostor žádná umělá náhradní sladidla, zvýrazňovače barvy a chuti ani jiné chemické látky. Vše by mělo být co nejpřirozenější a v bio kvalitě. Zapomeňte na konzervy, tučné polotovary napěchované konzervanty a průmyslově zpracované potraviny. A pozor, tato dieta neobsahuje nadbytek masa, jak by se mohlo na první pohled zdát. Dny, kdy se konzumují ryby a plody moře, se střídají se dny, kdy se konzumuje maso a pak také se dny čistě vegetariánské stravy. Povoleny jsou ořechy, semena, celozrnné potraviny včetně pečiva, nemusíte se tedy obávat, že budete strádat. Není třeba počítat žádné kalorie ani vážit každou porci a potravinu.

Zdravější a štíhlejší? Ano!

Hned několik evropských vědeckých studií už prokázalo, že skandinávská dieta, kromě pozvolného hubnutí, podporuje zdraví srdce a cév. Dietologové provedli průzkum, v němž jednoznačně poukázali na fakt, že lidé, kteří se tímto způsobem stravovali, měli nižší hladinu cholesterolu, stabilní hladinu krevního tlaku a nižší glykemický index než lidé, kteří jedli „klasickou“ stravu. Tedy rovněž výborná prevence vzniku cukrovky.

„Přesto, že se při tomto typu stravování doporučují jíst nutričně bohaté a lokální suroviny, a naopak se omezují potraviny zpracované, přidaný cukr, slazené nápoje i takzvané junk food, dbala bych na vyváženost. Je potřeba myslet na to, aby tělo dostávalo všechny potřebné živiny, dávat pozor, zda je náš jídelníček dostatečně pestrý a nesklouzává k jednostrannosti,“ zdůrazňuje Mgr. Sandra Figalová.

Stopka omáčkám i hamburgerům!

Základem této stravy je, že konzumujete pouze jídla, která si připravíte doma. Žádný fast food ani restaurace, kde netušíte, jaké přísady se do pokrmů přidávají. Tučné a syté omáčky nahraďte přílohami, majonézu bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, ochucujte bylinkami a kořením. A samozřejmě myslete na pitný režim. Povolena je čistá pramenitá voda a kromě ní rovněž ovocné a bylinkové (samozřejmě neslazené, případně můžete osladit medem nebo čekankovým sirupem) čaje nebo ředěné čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny (nejlépe připravené doma v odšťavňovači). „Tuto, chcete-li, dietu shledávám jako zdraví prospěšnou hlavně v případě, že vám vyhovuje a daří se tyto stravovací návyky udržet dlouhodobě. Proto je dobré zajít za specialistou na výživu a probrat s ním své možnosti a společně najít cestu, která bude konkrétně pro vás ideální,“ dodává odbornice.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v K&W 11-12.2020

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *