Nutriční mýty: Odhalení

Jednou je máslo zdravé, pak ho nutriční odborníci zatracují. Stejně jsou na tom vejce, sádlo a další potraviny. Jak se v tom zmatku orientovat, když chceme jíst zdravě?

Do odstraňování nutričních mýtů se zapojila také výživová expertka Gabriela Peacock Báňová, která působila i jako dietoložka britské královské rodiny. Člověk by se podle ní měl řídit zdravým selským rozumem, ale „v bláznivém světě výživy kolují všechny možné názory a mýty, které vymýšlejí ´nadšenci z křesel´.“

6 výživových faktů, které bychom měli být schopni rozpoznat

1. Maso ve střevech nehnije

Je naprostým nesmyslem, že by maso ve střevech hnilo. Lidské tělo dokáže dokonale vstřebat a strávit z masa všechny důležité živiny: v žaludku pomocí žaludečních šťáv, v tenkém střevě trávicími enzymy. Tuky, bílkoviny a další živiny pak střevní stěnou procházejí dále do těla. Ve střevě tak už nezbyde nic, co by zde „hnilo“.

2. Vejce jsou jedněmi z nejzdravějších potravin

Vejce bývala nespravedlivě odsuzována, protože žloutek obsahuje hodně cholesterolu. Jenže případové studie ukazují, že cholesterol obsažený ve vejcích u většiny lidí nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a že vejce nemají žádný vliv na onemocnění srdce u jinak zdravých jedinců. Téměř všechny živiny jsou navíc obsaženy ve žloutku, takže jíst jenom bílek je chyba.

3. Lidé jsme jen z 10 %

Bakterie ve střevech, známé jako střevní mikroflóra (mikrobiota), výrazně převyšují lidské buňky. V posledních letech výzkumy ukázaly, že typy a počty těchto bakterií můžou mít naprosto zásadní vliv na lidské zdraví, tělesnou váhou počínaje a funkcí mozku konče. A stejně jako tělesné buňky, i tyto bakterie potřebují potravu, a rozpustná vláknina je jejich oblíbenou volbou.

4. Cholesterol není nepřítel

To, čemu lidé většinou říkají „cholesterol“, není ve skutečnosti cholesterol. Když bývá rozdělován na tzv. dobrý a špatný, mluví se vlastně o bílkovinách, které cholesterol transportují. Hlavní příčinou srdečních onemocnění je typ lipoprotein transportující cholesterol, ne cholesterol jako takový.

5. S kaloriemi počítejte, ale nepočítejte je

Nadváhu nebo obezitu způsobuje přebytečná energie (kalorie) uložená v podobě nahromaděného tělesného tuku. To ale neznamená, že lidé musí vypočítávat a zaznamenávat všechno, co pozřou. I když to pro mnoho lidí funguje, existuje řada věcí, které můžou udělat pro úpravu váhy, aniž by spočítali jedinou kalorii. Například přijímání více bílkovin vede k redukci příjmu kalorií a zásadní ztrátě váhy.

6. Tuk vás neučiní tučnými, neudělají to ani sacharidy

Tuk byl často obviňován ze vzniku nadváhy, protože obsahuje víc kalorií na gram než bílkoviny a sacharidy. Jenže tohle nemá ve skutečnosti žádný praktický význam. Osoby, které přijímají stravu bohatou na tuky, ale nízkou na sacharidy, snědí méně kalorií než ti, kteří konzumují nízkotučnou stravu, ale bohatou na sacharidy. Jako všechno ve vědě stravy, vždy záleží na souvislostech. Tuky můžou vést k nadváze, sacharidy také. Záleží na ostatních potravinách, které konzumujete, a na vašem celkovém životním stylu.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v K&W 01-02.2020

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *