Sladká kyselina

Tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Je součástí pojivových tkání. S přibývajícím věkem rapidně klesá její obsah v pokožce, takže je pak dehydratovaná, ochabuje a dělají se na ní vrásky. Nic ale není ztraceno: můžeme ji pleti dodat a navrátit jí mladistvý vzhled. Tím viníkem i zachráncem je kyselina hyaluronová.

Kyselina hyaluronová je v našem těle všudypřítomná a zcela nezastupitelná. Ani netušíme, jak důležitou roli hraje v pojivové, epitelové i nervové tkáni. Nachází se nejvíce v kůži, ve šlachách, svalech a kloubech. Jenže – proč bychom ji hledali? Dokud jí máme dost, zpravidla nad ní vůbec nepřemýšlíme a její přítomnost v našem těle si neuvědomujeme. Že je něco v nepořádku, nám v určitém věku řekne zrcadlo a bolavé klouby.

Molekula mládí

Tento polysacharid je průhledná látka s gelovou konzistencí, která má výjimečnou schopnost vázat vlhkost. Funguje jako houbička, která je schopna nasát až tisícinásobek vlastní hmotnosti a tím hydratovat a zjemňovat pokožku. Této tzv. molekule mládí ale vděčíme za mnohem víc. Neobejdou se bez ní naše oči a měkké tkáně.

Zajišťuje bezbolestný pohyb kloubů, protože o sebe nedřou, ale díky vazké (synoviální) tekutině po sobě hladce kloužou. Dokáže udržovat tvar tkání a posilovat jejich pnutí. Působí i jako účinný antioxidant, který nás chrání před volnými radikály. Urychluje hojení kožních poranění, minimalizuje vznik jizev a podporuje novotvorbu kolagenu. Má skvělé kožní lubrikační a protizánětlivé účinky.

Jenže tyto bonusy zhruba po čtyřicítce přestávají pomalu platit. Obsah kyseliny hyaluronové v těle klesá, což se projevuje vysycháním očí, snižováním obsahu synoviální tekutiny a následným tuhnutím a bolestmi kloubů. Nepřítelem kyseliny hyaluronové ale není pouze věk. Ničí ji také sluneční záření a kouření. Přirozenou cestou, jak pokles pozastavit, je přidat do své stravy borůvky, brusinky, citrusové plody a konzumovat vývar z rybích kostí.

V hloubce i na povrchu

Z estetického hlediska nás pak nejvíc trápí zhoršená hydratace pokožky, ztráta její pružnosti a vznik vrásek. Příčinou je to, že zhruba 50 procent kyseliny hyaluronové z celkového množství obsaženého v našem těle najdeme v kůži. Je přítomná jak v hlubokých vrstvách epidermy, tak na jejím povrchu, kde se navíc nalézají receptory schopné kyselinu hyaluronovou přijímat zvenčí.

Všechny tyto obtíže dokáže včasný přísun kyseliny hyaluronové zastavit nebo alespoň zpomalit. Není proto divu, že v posledních letech patří k nejvíce zkoumaným látkám. V léčebné oblasti zatím nejsou všechny výsledky stoprocentně prokazatelné, zato pro kosmetiku je přímo požehnáním. V první řadě pro ni hraje to, že se jedná o molekulu zcela přirozenou a tělu vlastní. Druhým „zázrakem“ je její schopnost zadržovat v kůži velké množství vody. Je tedy jasné, že se bez ní neobejde žádný anti-agingový produkt. Na trhu jsou kromě kosmetických přípravků, které se používají povrchově, také kapsle, kapky nebo nápoje.

Žádnou novinkou už nejsou krémy s kyselinou hyaluronovou. Většinou ale pouze vytvoří na povrchu pleti jemný film, který nemá dlouhodobý efekt. Účinnější jsou séra čisté kyseliny hyaluronové, protože v této formě dokáže proniknout do hlubších vrstev epidermu, pokožku skutečně vyživit a vrásky vyhladit působením zevnitř.

Ještě lepší výsledky nabízejí injekční výplně kyselinou hyaluronovou. Vyhladí se tak vrásky, vylepší se vzhled vtažených jizev… A možnosti se dále rozšiřují: dají se tak zvětšit rty nebo modelovat prsa.

Ve velké oblibě jsou v poslední době hyaluronové boostery; jde o vpravení kyseliny hyaluronové do hlubších vrstev epidermis tenoučkými jehličkami nebo za pomoci laseru. Opakované ošetření (cca dvakrát ročně) zanechává pleť hydratovanou, tonizovanou a zářivější.

Co je kyselina hyaluronová

Patří mezi polysacharidy (glykany), což jsou vůbec nejrozšířenější biopolymery v přírodě. Je významnou složkou buněčných stěn organismů a mezibuněčné hmoty mnohobuněčných organismů a tělních tekutin, kde vytváří viskózní roztoky sloužící jako mazací kapaliny pohyblivých součástí kostry, tedy kloubů. Je samozřejmě součástí organismů celé živočišné říše.

Ve vyšší koncentraci ji najdeme např. v hřebínku kohoutů, ve žraločí kůži či velrybí chrupavce. Zpočátku se z těchto přírodních zdrojů i získávala. Moderní doba ale tyto nehumánní způsoby zcela odstranila. Dnes se kyselina hyaluronová vyrábí fermentací určitých druhů bakterií a výsledná látka je naprosto identická jako ta, kterou máme ve svém těle. Tato metoda je sice složitější a nákladnější, ale eticky přijatelná, čistší a bez možných zdravotních rizik.

Vlastnosti molekuly mládí

  • Váže na sebe vodu (pojme přibližně tisícinásobek vody ke své hmotnosti)
  • Brání prostupu virů a bakterií k buňce
  • Chrání organismus před volnými kyslíkovými radikály
  • Podporuje bezjizevnaté hojení tkáně
  • Díky svým viskoelastickým vlastnostem slouží jako lubrikant a tlumič nárazů, zadržuje ubývání kloubní chrupavky

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v K&W 09-10.2019

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *